O tym, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia nie będę pisał, bo to już zapewne wiecie. Nie wiem jednak czy wiecie, że lepiej czasami opuścić śniadanie, niż dostarczać organizmowi śmieciowego jedzenia, które z pozoru wydaje się zdrowe.

1. Płatki śniadaniowe

Produkt, który dzięki potężnej ilości reklam, obrósł mitem zdrowego i mądrego wyboru, zwłaszcza dla dzieci.
Często na opakowaniach możecie znaleźć informacje, które sugerują, że to zdrowy produkt np. zawiera pełne ziarna zbóż. W rzeczywistości takie płatki są wysoko przetworzonym jedzeniem, które zawiera niewiele pełnego ziarna, a pozostałe dodatki jak witaminy i minerały są sztucznie dodawane w procesie produkcji.

Badania potwierdzają, że dzieci, które spożywają płatki “poprawiające odporność” chorują tak samo często jak dzieci, które tych płatków nie jedzą.

Oprócz tego płatki naładowane są potężną ilością cukru, który podnosi ryzyko otyłości, chorób serca lub cukrzycy.

2. Soki owocowe

Sok owocowy jest jednym z najgorszych wyborów jeśli próbujemy zrzucić wagę lub uniknąć przewlekłych chorób. I nie mówię tutaj o świeżo wyciskanym soku własnej produkcji.
Większość soków dostępnych w sklepach zawiera bardzo dużo cukru, który jest szybko wchłaniany do krwi. Stymuluje to wyrzut insuliny, która powoduje ciągłe uczucie głodu, co w konsekwencji prowadzi do otyłości lub cukrzycy.

Picie nawet 100% soku jest tak samo szkodliwe jak picie słodzonych napojów.

3. Jogurty light

Naturalny jogurt, połączony ze świeżymi lub mrożonymi owocami, to dobry pomysł na zdrowe śniadanie, który sam chętnie praktykuję. Wybór gotowego jogurtu owocowego już nim nie jest. Większość produktów “fit” ma obniżoną zawartość tłuszczu, przez co od razu wydają się zdrowsze i lepiej wpływające na naszą sylwetkę. W rzeczywistości zawierają więcej cukru, niż w porównywalnej porcji lodów.

4. Drożdżówki

Większość słodkich bułek jest robionych z mąki pszennej, margaryny oraz polepszaczy smaku. Po wypieczeniu obtaczane są potężną ilością lukru oraz różnorakimi posypkami.
Zamiast pełnowartościowego posiłku otrzymuje wysokokaloryczny deser, z małą ilością błonnika oraz białka. Według badań ludzie czują się gorzej po posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów niż po jedzeniu o podwyższonej zawartości białka i obniżonej ilości węglowodanów.

5. Bezglutenowe śniadanie

Dieta bezglutenowa jest bardzo popularna w ostatnich latach, ze względu na obawy, przed potencjalnym złym wpływem glutenu na zdrowie.
Musicie pamiętać, że bezglutenowe mąki mają wysoki indeks glikemiczny i bardzo szybko podnoszą stężenie cukru we krwi. To powoduje nadmierną produkcje insuliny, a to prowadzi do ciągłego uczucia głodu i w konsekwencji do otyłości.

W większości produkty mocno przetworzone oraz o dużej zawartości pustych węglowodanów nie są dobrym wyborem na śniadanie. Na chwilę dają uczucie sytości, jednak w dłuższej perspektywie nie dostarczają niczego wartościowego i mogą prowadzić do otyłości.